נהיגה תחת השפעת סמים, נושא רגיש ומורכב שמעסיק את כל הנהגים בישראל. במאמר זה נבחן לעומק את ההשלכות המשפטיות החוקים והתקנות החלים, נציג עדויות מעשיות מיצחק אוסמו – עורך דין תעבורה עם ניסיון רב בתחום. נסקור גם את ההבדלים בין נהיגה תחת השפעת קנאביס לבין נהיגה תחת השפעת אלכוהול, נסקור את העונשים הקיימים – כולל פסילה, קנסות ואף מאסר – ונציג טיפים מעשיים להתמודדות עם מצב בו נגרם עבירה.
מבוא – תחושת הדחיפות והסכנות שבנהיגה תחת השפעת סמים
בעולם שבו שימוש בסמים, ובמיוחד בקנאביס רפואי, הפך לנפוץ יותר, נושא הנהיגה תחת השפעת סמים מקבל משנה חשיבות. נהיגה תחת השפעת סמים אינה רק עבירה על החוק, אלא גם מהווה סיכון ממשי לחיי הנהג והנוסעים סביבו. בעידן בו הטכנולוגיה מאפשרת בדיקות מהירות וחד משמעיות, חשוב שכל נהג ידע מהן ההשלכות שעלולות להתרחש במידה ונמצאים סימנים לשימוש בסמים בעת הנהיגה.
מטרת המאמר שלפניכם לספק מידע מעמיק ומדויק לנהגים ולכל מי שמעוניין להבין את ההשפעות המשפטיות והמעשיות של נהיגה תחת השפעת סמים. אנחנו נסקור את הסיכונים והסנקציות – בין אם מדובר בנהיגה תחת השפעת קנאביס או תחת השפעת אלכוהול – ונבין כיצד הדבר משפיע על רישיון הנהיגה.
החוקים והתקנות בנושא נהיגה תחת השפעת סמים
רקע משפטי
בישראל, חוקי התעבורה והתקנות הנלוות קובעים בצורה חד משמעית כי נהיגה תחת השפעת סמים אסורה.
נהיגה תחת השפעת קנאביס לעומת נהיגה תחת השפעת אלכוהול
סעיף 62 לפקודה קובע:
62. העובר אחת העבירות האלה , דינו – מאסר שנתיים או קנס כאמור בסעיף 61(א) (3) לחוק העונשין, התשל"ז -1977 (להלן – חוק העונשין) ואם העבירה היא עבירת קנס שדן בה בית המשפט – קנס פי 1.25 מהקנס האמור בסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין :
(3) הוא שיכור בהיותו נוהג רכב, או בהיותו ממונה על הרכב, בדרך או במקום ציבורי; לעניין זה, "שיכור" ו "ממונה על הרכב" – כהגדרתם בסעיף 64ב;
סעיף 64 ב(א) לפקודת התעבורה קובע :
"משקה משכר – משקה שריכוז האלכוהול בו גבוה מהריכוז שקבע שר התחבורה בהתייעצות עם שר הבריאות ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת; לענין זה, רישום ריכוז האלכוהול על גבי מכל המשקה יהיה ראיה לכאורה לריכוז האלכוהול המצוי במשקה;"
"סם מסוכן" – כהגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש] התשל"ג 1973- למעט סם שקבע שר הבריאות ובתנאים שקבע.
"שיכור" – אחד מאלה :
(2) מי שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן.
(3) מי שבגופו מצוי אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שקבע השר, בהתייעצות עם שר הבריאות ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, וחזקה שריכוז זה היה בגופו בשלוש השעות שקדמו לנטילת דגימות הנשיפה, השתן או הדם, כל עוד לא הוכח היפוכו של דבר;
(4) מי שנתון תחת השפעת משקה משכר או תחת השפעת סם מסוכן…"
בסעיף 64(ב) לפקודת התעבורה הוגדר סם מסוכן וגם משקה משכר, ובשתי ההגדרות ניתנה בידי שר הבריאות הסמכות לקביעת רף או חריגים לתחולתה של חזקה זו. לעניין משקה אכן נקבעו הריכוזים המותרים בסעיף 169א ו- ב לתקנות התעבורה, תשכ"א 1961, ולא לעניין סמים המסוכנים.
ראה ע"פ 398/04 מדינת ישראל נגד דני בניאשווילי, פס' 15 בחו"ד של השופט א לוי (2012.04) : בניגוד לאלכוהול, חל איסור מוחלט על השימוש בסמים מסוכנים בכל כמות שהיא, ואף נקבע בחוק כי הדבר מהווה עבירה".
**** המחוקק לא ראה לנכון לסייג ולהגביל את תחולת החזקה לעניין נהיגה אחרי או תוך כדי שימוש בסם מסוכן!!!!.
שימוש בסם מסוכן מכל סוג ובכל כמות אסור בתכלית האיסור !!!.
בשנת 2018 נחתם על ידי ראש הממשלה נתניהו תיקון "תקנות התעבורה" (סמים שאינם נחשבים למסוכנים), התשע"ח 2018. תיקון זה עדיין לא נכנס לתוקף.
התיקון המוצע לחוק :
- מטופלים בקנאביס רפואי שקיבלו מינון של עד 50 גרם לחודש רשאים לנהוג ברכבם הפרטי, כל עוד מדובר בריכוז THC עד 15%.
- מטופלים בקנאביס רפואי שקיבלו מינון של עד 40 גרם לחודש רשאים לנהוג ברכבם הפרטי , כל עוד מדובר בריכוז THC שבין 16% – 20%.
- על הנהיגה להתרחש ברכב פרטי בלבד, מצד מטופל שאיננו נוטל תרופות בעלות חומרים פסיכואקטיביים ושנמצא במעקב רפואי אחת לחצי שנה לפחות.
- הנהג נהג ברכב לאחר לפחות 3 שעות ממועד נטילת קנאביס בשאיפה (בעישון או באידוי) או לפחות 6 שעות בכל צריכה באופן אחר (למשל בבליעה , כשצורכים שמן קנאביס). אם הוא גם צורך משקה משכר -לאחר שחלפו לפחות 12 שעות ממועד צריכת הקנאביס.
- לנהג אין כל מניעה אחרת לנהוג שנובעת מנסיבות פרטניות של הנהג או הממונה על הרכב, לפי העניין, שפוגעת בכשירותו לנהוג.
במסגרת התיקון הוספה החזקה ובגדרה נקבע כי כל נהג שנמצא בגופו סם מסוכן או תוצר חילוף חומרים של סם מסוכן, יהיו הריכוז או הכמות שנמצאו אשר יהיו (בשונה מאלכוהול) , יורשע בעבירה של נהיגה בשכרות. גם נראה כי עסקינן בחזקה כמעט חלוטה שאינה לסתירה או למצער קשה עד מאוד על דרכים ריאליות ומעשיות אשר באמצעותן ניתן להביא להפרכת חזקה זו.
השלכות משפטיות וכלכליות של העבירה
פסילה, קנסות ונקודות תעבורה
העונשים על נהיגה תחת השפעת סמים :
העונש המינימאלי מתחיל בפסילת רישיון לשנתיים לפחות או יותר בנוסף לעונשים נלווים כגון פסילה על תנאי, קנס כספי, מאסר, מאסר על תנאי והתחייבות כספית.
–פסילה בפועל
-פסילה על תנאי
-מאסר בפועל
-מאסר על תנאי
-התחייבות כספית
-קנסות
בדיקת דם לגילוי שכרות מאלכוהול ומסמים לפי נוהל מס' 02.232.03 של מחלקת התנועה- משטרת ישראל:
סמכות שוטר לדרוש מנהג להבדק בבדיקת דם לגילוי שכרות עומדת במקביל לסמכותו של השוטר לדרוש מהנהג להבדק בבדיקת נשיפה או שתן, ושימוש בסמכותו אחת אינו שולל האפשרות לעשות שימוש גם או רק בסמכות אחרת.
בדיקת דם תעשה במקרים אלה :
- בדיקת דם לגילוי שכרות תעשה על בסיס חשד סביר כי הנבדק הינו שיכור למעט במקרים הבאים בהם לא נדרש לבסס שד סביר:
א. הנבדק היה מעורב בתאונת דרכים.
ב. נפטר אדם עקב תאונת הדרכים והיה לשוטר חשד סביר כי אותו אדם היה בין הגורמים לתאונה.
- צפי לעיכוב ממושך ולא סביר בביצוע בדיקת נשיפה בינשוף עקב צורך בהמתנה ממושכת עד לקבלת המכשיר (מעל 30 דקות) , או העדר מכשיר ינשוף תקין ובתנאי שיש חשד סביר לשכרות (יש לתעד את הנסיבות בגינן עובד לבדיקת דם).
- קיים חשד לנהיגה בשכרות עקב השפעת סמים מסוכנים.
- ארעה תאונת דרכים והחשוד במרפאה או בבית חולים לצורך בדיקה או קבלת טיפול רפואי.
על השוטר להודיע לנהג את מטרת נטילת הדגימה, יסביר לו כח חלה עליו חובה להיבדק מכח החוק, וכי בהתאם להוראת סעיף 64ד(א) לפקודת התעבורה, נוהג רכב המסרב להיבדק לפי דרישת שוטר, ואשר רופא לא קבע לגביו כי קיימת מניעה רפואית לבדיקה, רואים אותו כמי שעבר עבירת נהיגה בשכרות לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה.
לאחר מכן , יבקש השוטר את הסכמת החשוד למתן דגימת הדם.
השוטר יתעד בכתב את תוכן הדברים שהבהיר לחשוד , וכן את הנסיבות בגינן החליט לדרוש נטילת דגימת דם לבדיקה.
בין החובות הנוספים : דרכי פעולה במהלך הבדיקה, חובות בעל מקצוע רפואי הנוטל את הדגימה, תיעוד הבדיקה , העברת הדגימה לבדיקה.
סירוב להיבדק בבדיקת דם לאלכוהול :
סרב הנהג למסור דגימת דם מבלי שהייתה קיימת מניעה רפואית לכך- יציין השוטר את סירובו של הנהג במקום המיועד לכך.
הנהג יואשם בעבירת שכרות- סמל סעיף 7023, בניגוד לסעיפים 62(3) +64ב(ב) +64ד(א) + סעיף 39ר לפקודה.
אכיפה כלפי נהגים המשתמשים בסמים :
ההסדר בפקודת התעבורה כולל שלושה סוגי בדיקות לאיתור תוצרי חילוף חומרים של סמים בגוף : בדיקת רוק, בדיקת שתן ובדיקת דם.
חשד סביר לנהיגה עם סמים עשוי להתעורר בעקבות : אופן הנהיגה, דברי החשוד, התנהגות החשוד, החזקת סמים ו/או כלים לשימוש בסמים ברכב, מידע מודיעיני על שימוש בסמים.
הודעה על הבדיקה : שוטר יודיע לנהג חשוד בנהיגה בשכרות מסמים את מטרת נטילת הדגימה, בנוסף , השוטר יסביר לו, שחלה עליו חובה להיבדק מכוח החוק, וכן יסביר לו השוטר , כי בהתאם להוראת סעיף 64ד לפקודת התעבורה, נוהג רכב המסרב להיבדק לפי דרישת שוטר רואים אותו כמי שעבר עבירה לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה. לאחר מכן, יבקש השוטר מן הנהג החשוד את הסכמתו למתן הדגימה. השוטר יתעד בכתב את תוכן הדברים, שהבהיר לנהג החשוד , ואת ההסכמה שניתנה בטופס מיועד שבדוח הפעולה. הסכים החשוד להיבדק , בין הסכמה מיידית ובין לאחר קבלת הסבר על ידי השוטר, ניתן ליטול את הדגימה.
אופן נטילת שתן : נטילת דגימת שתן תעשה תחת השגחת השוטר, במקום ובמועד שיורה השוטר, ובלבד שתערך באופן השומר על כבוד האדם, על פרטיותו ועל בריאותו. דגימת השתן תעשה בכלי הניתן לסגירה. הכלי יסומן באמצעות מדבקה עליה ירשום השוטר את ראשי תיבות שמו, את שמו של החשוד ואת תאריך הנטילה. השוטר יתעד את נטילת הדגימה בטופס מיועד…. וימסור עותק אחד לאדם שממנו נטלה הדגימה. השוטר יחתים את הנהג על קבלת העותק לידיו על גבי העותק שנשאר בידי השוטר. עותק של אותו טופס מיועד שנשאר בידי השוטר וטופס נוסף יצורפו לחומר הראיות. לאחר מכן יעביר את הדגימה לבדיקת מעבדה לפי הנוהל.
השלכות בריאותיות ואישיות
מעבר להשלכות המשפטיות, נהיגה תחת השפעת סמים מסכנת את חייו של הנהג והנוסעים ברכב. סמים עלולים להשפיע על שיקול הדעת, התגובה ויכולת להתרכז, מה שמגביר את הסיכון לתאונות דרכים. נזקי תאונות אלה יכולים להיות קשים, גם מבחינה פיזית וגם מבחינה נפשית, ועלולים להוביל לאובדן כושר הנהיגה באופן קבוע.
טיפים להתמודדות במידה וקיבלת דוח על נהיגה תחת השפעת סמים
אם מצאת את עצמך במצב שבו נבדקת תחת בדיקה חיובית, יש מספר צעדים חשובים שיש לנקוט:
- אסוף את כל המידע:
תעד את כל הפרטים – מתי נטלת את הסם, כמה זמן עבר מאז, האם צרכת גם אלכוהול וכדומה. מידע מדויק יכול לסייע בהגנה משפטית במקרה של בדיקה חיובית. - התייעץ מיידית עם עורך דין תעבורה מקצועי:
מומלץ לפנות לעורך דין תעבורה כדי להבין את זכויותיך ולהתכונן להגנה משפטית איכותית. יצחק אוסמו, למשל, עזר ללקוחותיו לשמור על רשיונותיהם והפחית בעונשים במקרים רבים. - המתן את הזמן המומלץ לפני הנהיגה:
פעל על פי הרישיון לצריכת קנאביס. - הבן את ההבדלים בין העבירות השונות:
יש להכיר את ההבדלים בין עבירות כמו נהיגה תחת השפעת סמים לעומת נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים או נהיגה תחת השפעת אלכוהול/ שכרות. כל עבירה מלווה בעונשים שונים – החל מפסילה, עונשי מאסר וקנסות.
השלכות חברתיות וכלכליות – מעבר לעונשים המשפטיים
העבירות הקשורות בנהיגה תחת השפעת סמים משפיעות לא רק על הנהג מבחינה משפטית, אלא גם על כל תחומי החיים:
- פגיעה במוניטין האישי והמקצועי:
עמידה בפני עבירה כזו עלולה להשפיע על ההזדמנויות התעסוקתיות ועל המוניטין האישי. - עלויות כספיות גבוהות:
מעבר לקנסות הכבדים, עלולים להיות הוצאות משפטיות ניכרות וביטוח רכב שעולה יותר בעתיד. - השפעות נפשיות:
הלחץ הכרוך בהליך משפטי יכולים להשפיע על איכות החיים, לגרום לחרדות ואף להוביל להפרעות שינה.
עצות מעשיות לנהגים – מה כדאי לעשות?
לסיכום, הנה כמה המלצות שיעזרו לכל נהג לשמור על זכויותיו ולמנוע סנקציות חמורות:
- הימנע מנהיגה תחת כל השפעה של סמים:
אין סיבה לקחת סיכונים מיותרים. גם אם מדובר בקנאביס רפואי, יש לוודא תמיד שהריכוז והמינון מתאימים לנהיגה. - קבל ייעוץ משפטי מיידי במקרה הצורך:
אם אתה נתקל בבעיה – אל תהסס לפנות לעורך דין תעבורה. ניסיון מקצועי יכול לחסוך לך עונשים חמורים ואף לשמור על רישיון הנהיגה. - הקפד לעקוב אחרי ההמלצות הרפואיות:
עבור מטופלים בקנאביס רפואי, חשוב לעקוב אחר המינונים ולהתעדכן בכל שינוי בהנחיות הבריאותיות והמשפטיות. - דע את זכויותיך:
במידה ונבדקת או נעצרת, זכור שאתה זכאי לקבל ייעוץ משפטי ולהציג את כל הנתונים הנוגעים למצבך – כולל זמן המתנה לאחר צריכת הסם, המינון ומעקב רפואי קבוע.
נהיגה תחת השפעת סמים מהווה עבירה חמורה עם השלכות ניכרות על הרישיון, הכיס והבריאות. החוקים בישראל מחמירים, והעונשים יכולים להגיע מפסילת רישיון לשנתיים ומעלה, קנסות כספיים ואף מאסר. לכן, כל נהג צריך להיות מודע ולהתנהג באחריות רבה.
המלצתנו היא, במידה ונדרשת לבדיקת סמים ו/או קיבלת כתב אישום– אל תתמהמה! פנה מיד לעורך דין תעבורה, כמו יצחק אוסמו, אשר בעל ידע וניסיון רב בתחום. העצות המעשיות, ההתנהלות המשפטית והעדויות שנמסרו כאן מהוות כלי עזר חשוב לשמירה על זכויותיך ולהגנה על רישיון הנהיגה שלך.
בנוסף לכך, חשוב להבין כי מעבר לעבירה עצמה, יש להכיר גם את ההשלכות החברתיות והכלכליות – כגון בעיות ביטוח, קבלת רישיון נהיגה לתחבורה ציבורית ועוד' . כל אלה מהווים חלק ממכלול הסיכונים שבהם אתה נתקע אם לא תקפיד על הנהיגה בצורה אחראית ומבוקרת.
לכן, אם אתה נהג, הקפד לבדוק את עצמך באופן קבוע, לעקוב אחרי השינויים בחוקי התעבורה, ולהיות מודע לכל ההמלצות הרפואיות והמשפטיות. שמירה על הבריאות והבטיחות שלך ושל הסובבים אותך היא בראש סדר העדיפויות – ואין מחיר שאפשר לשלם בעבור חיי אדם.
אם אתה מוצא את עצמך במצב של דרישה למתן שתן או דם עקב חשד לשימוש בסמים בזמן נהיגה,אל תהסס לפנות לייעוץ משפטי. יצחק אוסמו, עורך דין תעבורה, זמין לייעוץ מקצועי וליווי משפטי צמוד, שיכול להבטיח שהזכויות שלך יישמרו.
עם ידע נכון והתנהלות מושכלת, ניתן להתמודד עם המצב המשפטי הקשה ולהקטין את ההשלכות הקשות – הן מבחינה משפטית והן מבחינה אישית.